Co roku z wytęsknieniem czekam na wiosnę i pojawienie się czosnku niedźwiedziego. A jak już się doczekam, to robię z niego dosłownie wszystko – zupy, pesto, serki do kanapek, faszeruję mięso – co tylko spadnie mi do głowy i w ręce. Ale czosnek niedźwiedzi to nie tylko pyszna roślina, ma także wiele prozdrowotnych właściwości.
Podsumowując – to samo zdrowie!
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Czosnek niedźwiedzi jest cennym surowcem zielarskim, choć warto zaznaczyć, że nie przewyższa znacznie częściej przez nas stosowanego czosnku pospolitego – dlatego warto sięgać po oba. Wracając jednak do czosnku niedźwiedziego, najcenniejsze są liście i całe ziele, czyli to co najsmaczniejsze.
Jak działa?
Jest cennym sprzymierzeńcem w profilaktyce i walce z chorobami cywilizacyjnymi. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo i pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu we krwi.
Poza tym ma właściwości odkażające – przeciwbakteryjne, grzybobójcze i pierwotniakobójcze.
Podobne właściwości ma też rosnący teraz czosnaczek pospolity, więcej na jego temat możesz przeczytać tutaj.
CO ZROBIĆ Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO?
Odpowiedź jest prosta.
Co tylko chcesz!
Mam dla Ciebie kilka prostych propozycji, przepisy na:
- serek feta z czosnkiem niedźwiedzim
- czosnek niedźwiedzi w oliwie
- pierś z indyka ze szparagami i boćwiną
- błyskawiczne pesto – najlepsze!
- makaron z pesto
- kalafiorową zupę krem z czosnkiem niedźwiedzim
SEREK FETA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
Na ten serek czekamy z wytęsknieniem każdej wiosny. Ledwo pojawia się czosnek niedźwiedzi, od razu kupuję fetę i go robię, jest prosty i pyszny. Możesz też zamrozić liście czosnku niedźwiedziego, żeby przedłużyć swoją przyjemność i jeść go nawet, kiedy minie sezon.
- 300 g sera feta
- 100 g czosnku niedźwiedziego – ok. 1 ½ szklanki całych liści
Umyj liście czosnku. Zblenduj odsączoną fetę i liście z ogonkami na gładką masę.
Przechowuj w lodówce do tygodnia.
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI W OLIWIE LUB OLEJU
(porcja na 1 słoiczek 250-300 ml)
- 100 g czosnku niedźwiedziego – ok. 1 ½ szklanki całych liści
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek (ok. 100-200 g)
Olej rzepakowy tłoczony na zimno będzie idealny jeśli chcesz dodawać czosnek niedźwiedzi do sałatek (używać go na zimno), a w lodówce zachowa płynną konsystencję. Ja wolę oliwę z oliwek, bo choć potem w lodówce skrystalizuje, to możesz dodawać tak przygotowany czosnek również do ciepłych potraw.
Umyj dokładnie liście i łodyżki, osusz, poszatkuj drobno.
Czosnek przełóż do wcześniej umytego i wyparzonego słoiczka, upychaj go dość mocno, na koniec posyp solą i zalewaj powoli olejem/oliwą, tak aby finalnie nad czosnkiem pojawiła się warstewka oleju/oliwy. Najlepiej poczekaj chwilę, jeśli olej opadnie dolej jeszcze trochę. Zakręć słoiczek i trzymaj w lodówce do 3 miesięcy.
Taki czosnek będzie świetnym, aromatycznym dodatkiem do sałatek, sosów, czy kanapek, a także dań na ciepło – inspiracje znajdziesz w kolejnym przepisie.
PIERŚ Z INDYKA ZE SZPARAGAMI I BOĆWINĄ
Wiosna na talerzu? To zdecydowanie szparagi, boćwina i czosnek niedźwiedzi. Do tego młode ziemniaczki – nie ma nic pyszniejszego.
(5-6 porcji)
- 300 g piersi z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek do marynaty + 3 łyżki do smażenia
- 1 ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 3 cebule
- pęczek boćwinki z buraczkami
- 10 suszonych pomidorów
- 2 pęczki cienkich zielonych szparagów
- ½ – 1 słoika ciecierzycy
- 2-3 łyżki czosnku niedźwiedziego w oliwie (możesz go zastąpić świeżym czosnkiem niedźwiedzim – 3-4 listki – lub dodać 3 ząbki czosnku)
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Pierś z indyka umyj i pokrój w kostkę, przełóż do miseczki. W miseczce wymieszaj oliwę, słodką paprykę, curry i kolendrę. Tak przygotowaną marynatą polej mięso i wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw na 30 minut do lodówki.
Obierz cebule i pokrój je w kostkę.
Obierz buraczki z boćwinki i pokrój je w kostkę.
Suszone pomidory pokrój w paski.
W dużym rondlu rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć cebulkę, podsmażaj chwilę, dodaj buraczki i wymieszaj. Po około 4-5 minutach dodaj pomidory suszone.
Do lekko podsmażonych warzyw dodaj indyka i wymieszaj go dokładnie. Podsmażaj kilka minut co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotuj szparagi. Pozbądź się włóknistych końcówek – odłam je, zamiast odkrawać, a w miejscu w którym szparag się złamie będziesz mieć pewność, że nie ma już niesmacznych włókien. Umyj szparagi i pokrój na 1-2 cm kawałki. Umyj liście boćwiny i pokrój.
Do rondla dodaj szparagi i czosnek niedźwiedzi w oliwie. Podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj boćwinę i świeżą bazylię, mieszaj 2-3 minuty aż boćwina nieco zmięknie. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.
Jedz bez niczego lub z dodatkiem kaszy, makaronu lub młodych ziemniaczków.
BŁYSKAWICZNE PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
To najlepsze jakie jadłam, według mnie zdecydowanie wygrywa z pesto z bazylii. Musisz go spróbować!
(porcja na 1 mały słoiczek 250 ml)
- 1 ½ szklanki (ok. 90 g) liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami
- 3 łyżki prażonych nasion słonecznika
- świeżo wyciśnięty sok z 1/3 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka (ok. 25-30 g) startego sera grana padano
- szczypta soli do smaku
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki (możesz pominąć)
Umyj liście czosnku niedźwiedziego. Przełóż do wysokiego naczynia blendera, dodaj pozostałe składniki i zblenduj dokładnie.
Gotowe pesto zjedz od razu, przechowuj w lodówce (w słoiku) do 1 miesiąca lub zamróź w zamrażarce, żeby zostało na dłużej.
MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
Błyskawiczny pomysł na obiad.
(3 porcje)
- 300 g makaronu pappadrelle lub tagiatelle
- 3-4 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki startego sera grana padano
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1-2 liście świeżego czosnku niedźwiedziego lub gałązka bazylii
Ugotuj makaron, kiedy będzie gotowy odcedź go i wymieszaj z pesto.
Podawaj ze startym serem, pestkami słonecznika i świeżymi ziołami.
KALAFIOROWA ZUPA KREM Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
Przepyszna i prosta wiosenna zupa z kalafiora i czosnku niedźwiedziego.
(ok. 3 l zupy)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 szalotki
- 5 średnich ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- ½ małego korzenia selera
- 1 kalafior
- 1 ½ szklanki (lub więcej) świeżych liści czosnku niedźwiedziego (z łodyżkami, jeśli masz też nierozwinięte kwiaty, możesz je dodać)
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- do podania – jogurt naturalny, pesto z czosnku niedźwiedziego
Na dnie garnka rozgrzej oliwę. Obierz szalotki i pokrój je kostkę.
Obierz ziemniaki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Ziemniaki, pietruszkę i seler pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i posiekaj drobno. Dodaj warzywa do garnka, wymieszaj.
Oddziel liście od kalafiora, umyj je i poszatkuj drobno, dodaj do garnka i wymieszaj. Resztę kalafiora podziel na różyczki i dodaj do garnka.
Zalej warzywa wodą tak aby delikatnie wystawały. Dopraw do smaku pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodaj czosnek niedźwiedzi, zgaś ogień i zblenduj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i pesto z czosnku niedźwiedziego.
Szukasz innych pysznych przepisów? Znajdziesz je tutaj.