Zima i okres Bożego Narodzenia zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Dodaję je wszędzie, do ciast i ciasteczek – pierników, pierniczków, babeczek – do gorących naparów, czy grzanego wina, posypuję nimi cappuccino. Ale najbardziej uwielbiam je w ciastkach korzennych, nazywanych w mojej rodzinie pierniczkami, które przygotowuję co roku na Boże Narodzenie. Podstawą dobrych pierniczków jest przyprawa do piernika, którą od lat sama przygotowuję. Zaczęło się od tego, że większość gotowych przypraw ma w składzie to czego mieć nie powinna, czyli mąkę i cukier, a reszta to tylko dodatki. Uznałam, że nie ma sensu szukać przypraw z dobrym składem, tracąc czas, skoro przygotowanie własnej mieszanki jest proste. Właśnie dlatego postanowiłam przygotować taką przyprawę sama i stało się to moją przedświąteczną tradycją.
Jak powstała?
Jej dopracowanie zajęło mi trochę czasu, zanim znalazłam idealne proporcje. Nie oznacza to jednak, że inne będą złe. Podstawą zawsze jest cynamon, do którego w mniejszych ilościach można dodać imbir mielony, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki, ziele angielskie, czy anyż.
Przyprawa do piernika – najlepszy przepis
- 4 łyżki mielonego cynamonu
- 1 ½ łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 5-7 sztuk goździków
- ½ gwiazdki anyżu
- ½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki możesz utrzeć w moździerzu (wersja nieco mozolniejsza) lub zmielić w młynku do kawy (mój faworyt, trwa to kilka sekund).
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w ciemnym miejscu.

Pomysł na prezent
Własnoręcznie przygotowana przyprawa do piernika może być miłym dodatkiem do prezentów świątecznych. Wystarczy przesypać ją do małych szczelnych pojemniczków, najlepiej małych słoiczków, ozdobić ładnie i gotowe!
Szukasz innych przepisów i inspiracji na Boże Narodzenie? Znajdziesz je tutaj.
Powiązane: Najlepsze pierniczki na święta — Dietetyk Dominika Kurc