Przejdź do treści

Piernikowe tiramisu – pyszny deser

Po Świętach zostały CI pierniczki? U mnie zawsze zostają, bo robię ich więcej. A poza tym tradycja pieczenia pierniczków w mojej rodzinie sprawia, że zawsze dostaję kolejne. I choć pierniczki mogą trochę poleżeć o ile przechowujemy je w szczelnych i suchych pojemnikach, to i tak zawsze kombinuję co można z nich zrobić. Szczerze mówiąc pomysłów jest wiele, a najbardziej lubię krem piernikowy oraz piernikowe tiramisu w wersji „fit”.

Dlatego jeśli szukasz pomysłu na to co zrobić z nadmiarem pierniczków, albo po prostu chcesz zjeść coś pysznego, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zrób ten deser – piernikowe tiramisu.

PIERNIKOWE TIRAMISU

piernikowe tiramisu
Piernikowe tiramisu

(2-3 porcje)

  • 250 g ricotty
  • 180 g (małe opakowanie) jogurtu naturalnego/greckiego/skyru – ważne aby nie był kwaśny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 8-10 domowych pierniczków
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 2-3 łyżki kakao
  • dodatkowo – 2-3 słoiczki o poj. 150-200 ml

Ricottę, jogurt i ksylitol zmiksuj na gładką masę.

Zaparz kawę.

Namocz ciastka w kawie. Są one bardziej twarde niż tradycyjnie używane biszkopty, dlatego trzeba trzymać je dłużej. Będą gotowe, kiedy poczujesz pod palcem, że robią się miękkie.

Na dnie słoiczków połóż po 1-2 pierniczkach, posyp kakao (użyj sitka) i nałóż ok. 1 cm warstwę masy serowej. Połóż kolejną warstwę ciastek, posyp kakao i nałóż masę serową. Górę posyp kakao.

Zakręć słoiczki i wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem możesz posypać je jeszcze kakao.

Szukasz innych moich przepisów? Znajdziesz je tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *