Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, a sernik nowojorski jest dla mnie królem wśród serników. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad i nie ma możliwości, żeby nie wyszedł. Dlatego mam dla Ciebie przepis na pyszny sernik bez cukru na spodzie orzechowo-owsianym pod kokosową pierzynką.
7 zasad idealnego sernika
- wybierz składniki dobrej jakości – jeśli wybierasz ser z wiaderka powinien mieć zwartą konsystencję i prosty skład – mleko i kultury bakterii.
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – dlatego wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowywaniem sernika. Taka sama temperatura zapobiegnie pękaniu sernika.
- nie napowietrzaj masy serowej – wszystkie składniki wymieszaj szybko, możesz też uderzyć kilka razy miską o blat, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. Pamiętaj, że im dłużej będziesz miksować masę serową tym bardziej ją napowietrzysz, co sprawi, że sernik mocno urośnie, a po upieczeniu opadnie.
- kąpiel wodna – aby sernik był płaski umieść w piekarniku dodatkowe naczynie z wodą. Lub nalej na blachę do pieczenia wodę i ustaw na niej owiniętą szczelnie od spodu folią aluminiową tortownicę. Uzupełniaj wodę w trakcie pieczenia, aby nie wyparowała całkowicie.
- niska temperatura pieczenia – to klucz do ładnego, równomiernie wypieczonego sernika. Oczywiście im niższa temperatura tym dłuższy czas pieczenia. Z reguły zaczynamy pieczenie z wyższą temperaturą, głównie po to, aby białko się ścięło, a potem obniżamy temperaturę.
- otwieranie piekarnika – ogranicz do absolutnego minimum.
- wolne studzenie sernika – po upieczeniu nie wyjmuj sernika od razu z piekarnika. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i zostaw ciasto na jeszcze około godzinę. Dopiero po tym czasie wyjmij je i studź w temperaturze pokojowej, możesz w tym czasie przygotować też do niego polewę. Dopiero na sam koniec owiń ciasto folią i wstaw do lodówki.
Sernik bez cukru, jest jednym z ciast polecanych dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ zawiera znacznie mniej węglowodanów niż tradycyjne wypieki.
SERNIK NOWOJORSKI BEZ CUKRU
(tortownica o średnicy 18 cm)
Spód:
- 170-200 g ciastek owsianych (użyłam kupionych, ale o dobrym i prostym składzie)
- 3 łyżki płynnego masła orzechowego
Wsyp ciasteczka do pojemnika blendera z końcówką S i miksuj do uzyskania ciasteczkowego piasku. Dodaj masło orzechowe. Jeśli nie będzie płynne (im starsze masło tym robi się twardsze) to składniki się nie połączą, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego. Zblenduj masę do połączenia składników.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, możesz posmarować go delikatnie odrobiną oleju. Wyłóż na nią ciasto i dociśnij je mocno, aby powstał równy twardy spód. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Jeśli wybierzesz większą tortownicę niż moja, podwój ilość składników, żeby spód nie był zbyt niski.

Masa sernikowa:
- 1 kg sera z wiaderka (możesz użyć twarogu półtłustego, ale pamiętaj, aby zmielić go przynajmniej 2-3 razy)
- 4 jajka
- 1 szklanka ksylitolu (możesz zamienić go na erytrol)
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z ½ cytryny
- 1-2 krople ekstraktu waniliowego
Ser wyjmij 1-2 godziny wcześniej z lodówki. Jednym z sekretów dobrego sernika jest to, żeby wszystkie składniki masy były w tej samej temperaturze, kiedy zaczniesz ją przygotowywać.
Wszystkie składniki przełóż do miski i miksuj do ich połączenia. Pamiętaj, aby zrobić to szybko, sernik nowojorski nie powinien być napowietrzony. Uderz kilka razy miską o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Aby sernik nowojorski był równy i nie popękał, pieczemy go w kąpieli wodnej, dlatego…
Wyjmij spód z lodówki, owiń tortownicę od dołu kilkoma warstwami folii aluminiowej, w taki sposób, aby szczelnie zabezpieczyć ją przed wodą. Z reguły owijam tortownicę do wysokości 2-3 cm kilkoma arkuszami folii.
Do zabezpieczonej tortownicy wlej masę serową.
Nagrzej piekarnik do 180°C (pieczenie „góra-dół”), włóż do niego głęboką blachę do pieczenia, postaw na niej tortownicę, a do samej blachy wlej ciepłą wodę do wysokości ok 0,5 – 1 cm. Piecz sernik przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 60-70 minut. Zwróć uwagę, aby w trakcie pieczenia woda nie wyparowała całkowicie, jeśli tak się stanie dolej jej jeszcze trochę, pamiętaj tylko, żeby była gorąca.
Jak poznać, że sernik jest gotowy? Zrobi się galaretowaty, a na brzegach będzie nieco bardziej zwarty. Jeśli natomiast zacznie się lekko przyrumieniać na brzegach, to znak, że trzeba wyłączyć piekarnik.
Kiedy sernik będzie gotowy, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, ale nie wyjmuj ciasta przez ok. godzinę. Dopiero po tym czasie wyjmij je i zostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj polewę.
Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta, wybrałam małą tortownicę, dlatego mój sernik jest wyższy i piekł się dłużej. Jeśli wybierzesz inną tortownicę, czas pieczenia może być krótszy o 10-15 minut.
Polewa:
- 65 ml śmietanki kokosowej
- ¼ łyżeczki agaru
- kilka kropli soku z cytryny
Wlej śmietankę i sok z cytryny do rondelka i podgrzej je, kiedy polewa zacznie się gotować dodaj agar i mieszaj intensywnie trzepaczką, aż agar się rozpuści. Polej polewą sernik póki będzie ciepła i rozprowadź ją równomiernie. Pamiętaj, że agar zastyga w ciągu kilku minut.
Możesz użyć też innej polewy, np. z czekolady (roztop ją w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka lub oleju) lub lukru (przygotuj lukier z ksylitolu).
Przestudzony sernik owiń folią lub przechowuj w szczelnym pojemniku i wstaw do lodówki, żeby nabrał prawidłowej konsystencji. Sernik przechowuj w lodówce.
Daj znać w komentarzu, czy smakował Ci mój sernik bez cukru. Szukasz innych moich przepisów? Znajdziesz je tutaj.