Mamy piękną niezupełnie „listopadową” pogodę, i to właśnie dzięki niej sezon na niektóre produkty trwa dłużej niż zwykle. Uwierzycie, że jeszcze kilka dni temu moja babcia przyniosła z ogródka ostatnie maliny zerwane prosto z krzaczka? Pyszności! Dzięki takiej pogodzie przedłuża się nam też sezon na grzyby, dlatego nie mogłam się oprzeć i postanowiłam zrobić coś co uwielbiam, czyli risotto z grzybami leśnymi. Jedliście? Gotowaliście? Zachęcam, ponieważ przepis jest bardzo łatwy, wymaga jedynie trochę mieszania, jak to risotto.
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

(6 porcji)
- ½ kg leśnych grzybów (u mnie podgrzybków)
- 6 szalotek
- 3-4 ząbki czosnku
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- ½ kg ryżu do risotto (np. arborio)
- garść suszonych grzybów leśnych
- 1 l bulionu warzywnego (możesz go przygotować z ekologicznych kostek bulionowych)
- 1 szklanka cydru
- 100 g parmezanu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania grzybów.
Grzyby suszone przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem.
Ze świeżych grzybów przygotuj sos. Oczyść i pokrój w plasterki grzyby. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Obierz i pokrój w kostkę szalotki, połowę zużyjesz do grzybów, a resztę zostaw do risotto. Obierz i pokrój w plasterki czosnek. Na rozgrzaną oliwę wrzuć część szalotek i czosnek, mieszaj aż się zazłocą. Dodaj świeże grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj co jakiś czas do momentu aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodaj kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.
Przygotuj bulion warzywny zgodnie z instrukcją (jeśli używasz kostek) lub przygotuj go tak jak lubisz od podstaw. Kiedy suszone grzyby namokną i staną się miękkie odciśnij je z wody, pokrój w kostkę i dodaj do duszącego się sosu grzybowego, a wodę, która została dodaj do bulionu.
Kiedy masz gotowy bulion zacznij przygotowywać risotto…
W dużym rondlu lub garnku (z nieprzywierającą powłoką) rozgrzej pozostałą oliwę (3-4 łyżki). Na rozgrzaną oliwę wrzuć resztę szalotek, a kiedy się zeszklą dodaj ryż i cydr, wymieszaj. Kiedy alkohol wyparuje zacznij dodawać do ryżu po 1-2 chochlach bulionu mieszając go cały czas, kiedy ryż wchłonie płyn, dodawaj kolejne porcje do momentu, kiedy zużyjesz cały bulion. Nie wlewaj od razu większej ilości bulionu, tylko dodawaj go powoli, żeby risotto miało odpowiednią, kremową konsystencję.
Kiedy ryż wchłonie cały bulion i stanie się przyjemnie kremowy, a ziarenka miękkie (ale nie rozgotowane), dodaj grzyby i gotuj mieszając jeszcze kilka minut.
Na koniec zetrzyj parmezan na tarce z grubymi oczkami i dodaj go do risotto (możesz zostawić odrobinę do ozdoby), dopraw solą, pieprzem i dodaj odrobinę posiekanej natki do smaku. Mieszaj 1-2 minuty aż składniki się połączą.
Risotto z grzybami leśnymi podawaj z posiekaną natką pietruszki i posypane startym parmezanem.
Smacznego!
Szukasz innych pysznych przepisów na obiad? Znajdziesz je tutaj.