Przejdź do treści

Cynamon – czy to superfood?

cynamon

Cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa dodawana do szarlotki, ciastek korzennych, czy piernika. Od wieków wykorzystywano go do leczenia różnych dolegliwości. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a w Azji używano go do leczenia „choroby pragnienia”, czyli cukrzycy. Kora cynamonowca została uznana oficjalnie za surowiec leczniczy w 1750 roku, kiedy ujęto ją w Farmakopei Wirttemberskiej, a niespełna dwa stulecia później w 1917 roku w Farmakopei Królestwa Polskiego.

Korę cynamonowca pozyskuje się najczęściej z cynamonowca cejlońskiego (łac. Cinnamomum verum J.S. Presl, C. zeylanicum Ness), rzadziej z cynamonowca wonnego, chińskiego (łac. C. cassia J.S. Presl). Wytwarza się z niej olejek eteryczny, ekstrakty i wyciągi. Oprócz kory pozyskuje się również liście, z których również wytwarza się olejek eteryczny.

W medycynie i ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim wyciąg z kory cynamonu oraz olejek eteryczny. Mają one szerokie zastosowanie.

OLEJEK CYNAMONOWY

Olejek cynamonowy pozyskuje się z kory cynamonowca, a także z jego liści. Jego skład jest zmienny w zależności od gatunku rośliny.

Głównym składnikiem olejku jest aldehyd cynamonowy (stanowi 68-75%) i eugenol (8-10%). W olejku wytwarzanym z cynamonowca cejlońskiego występują również aldehyd benzoesowy, aldehyd dihydrocynamonowy, octan cynnamylu, kuminol, kwas cynamonowy i α-pinen. Olejki pozyskiwane z kory mają więcej aldehydu cynamonowego, z kolei otrzymywane z liści mają więcej eugenolu.

WŁAŚCIWOŚCI CYNAMONU

Nie bez powodu cynamon jest stosowany od wieków. Jego liczne prozdrowotne właściwości wykorzystywano już w starożytności, zaś św. Hildegarda polecała spożywanie go, jako korzystne dla zdrowia. Na przestrzeni wieków miał on wiele zastosowań, w kuchni używano go zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych z mięsem i rybami, a w ziołolecznictwie stosowano w leczeniu licznych chorób. Był wykorzystywany również w kosmetologii, wytwarzano z niego pachnące kremy, a starożytni Egipcjanie używali go przy balsamowaniu zwłok oraz do produkcji kadzidła.

Jakie właściwości cynamonu odkryła współczesna medycyna?

CYNAMON W WALCE Z CUKRZYCĄ I INSULINOOPORNOŚCIĄ

Jedną z najczęściej badanych właściwości cynamonu jest jego wpływ na zapobieganie rozwojowi i leczenie insulinooporności oraz cukrzycy. Jego działanie w tym kierunku odbywa się na wielu poziomach. Cynamon m.in.:

  • poprawia transport glukozy przez błonę komórkową zmniejszając w ten sposób insulinooporność tkanek
  • obniża poziom insuliny
  • spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów poprzez hamowanie aktywności niektórych enzymów trawiennych – amylazy trzustkowej, glikozydazy
  • zwiększa syntezę glikogenu wątrobowego.

Uważa się, że działanie cynamonu może pomóc w zapobieganiu niszczenia komórek β trzustki wynikających z przewlekłej hiperglikemii. Mają tutaj znaczenie prawdopodobnie dwa mechanizmy, obniżenie stężenia glukozy we krwi i mniejsze wydzielanie insuliny. To, a także właściwości antyoksydacyjne oraz zdolność do obniżania poziomu cholesterolu zmniejszają również ryzyko rozwoju typowych dla cukrzycy powikłań.

CYNAMON – ZDROWY PRZEWÓD POKARMOWY

Antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości wyciągów z kory cynamonowca oraz olejku cynamonowego wpływają korzystnie na nasz przewód pokarmowy. Skutecznie zapobiegają wzdęciom, niestrawności, pomagają w problemach z łaknieniem. Cynamon radzi sobie skutecznie w zwalczaniu drobnoustrojów, zwłaszcza Salmonella typhimurium, Escherichia coli i przyczyniających się do rozwoju choroby wrzodowej Helicobacter pylori. Właśnie ze względu na właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne uważa się, że wyciąg z kory cynamonowca skutecznie zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka, a także zatruciom pokarmowym. Hamuje również procesy fermentacyjne zachodzące w jelitach i pobudza apetyt.

ZDROWE SERCE – WPŁYW NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY

Cynamon przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL, jednocześnie wpływając na wzrost cholesterolu HDL. Te działania z pewnością warto wykorzystać w leczeniu hiperlipidemii i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Cynamon, jak i olejek cynamonowy wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, a także obniżają ciśnienie krwi.

W WALCE Z PRZEZIĘBIENIEM

Dzięki właściwościom przeciwbólowym, przeciwzapalnym oraz przeciwgorączkowym cynamon znajduje zastosowanie również w leczeniu objawów przeziębienia i grypy. Dlatego dodawanie kory cynamonowca do naparów ziołowych w trakcie choroby jest jak najbardziej wskazane.

Jednak największą skuteczność w walce z tymi objawami wykazuje olejek cynamonowy. Można go wykorzystywać w leczeniu objawów przeziębienia, grypy, a także zakażeń dróg oddechowych. Wskazane są inhalacje, kompresy, dodawanie go do kąpieli.


Jeśli interesują Cię inne moje artykuły dotyczące fitoterapii, znajdziesz je tutaj, zioła mają nam wiele do zaoferowania.

  1. Gnalicka A., Korzeniowska K., Jabłecka A.: Suplementacja diety w dukrzycy typu 2 w świetle najnowszych badań. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, 5, 2, 71-76
  2. Kędzia A.: Aktywność olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) wobec bakterii beztlenowych. Postępy Fitoterapii 2011, 1, 3-8
  3. Czapska-Pietrzak I., Studzińska-Sroka E., Bylka W.: Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vivo. Postępy Fitoterapii 2020, 21, 1, 28-34

1 komentarz do “Cynamon – czy to superfood?”

  1. Pingback: Domowa przyprawa do piernika – przepis — Dietetyk Dominika Kurc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *