Cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa dodawana do szarlotki, ciastek korzennych, czy piernika. Od wieków wykorzystywano go do leczenia różnych dolegliwości. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a w Azji używano go do leczenia „choroby pragnienia”, czyli cukrzycy. Kora cynamonowca została uznana oficjalnie za surowiec leczniczy w 1750 roku, kiedy ujęto ją w Farmakopei Wirttemberskiej, a niespełna dwa stulecia później w 1917 roku w Farmakopei Królestwa Polskiego.
Korę cynamonowca pozyskuje się najczęściej z cynamonowca cejlońskiego (łac. Cinnamomum verum J.S. Presl, C. zeylanicum Ness), rzadziej z cynamonowca wonnego, chińskiego (łac. C. cassia J.S. Presl). Wytwarza się z niej olejek eteryczny, ekstrakty i wyciągi. Oprócz kory pozyskuje się również liście, z których również wytwarza się olejek eteryczny.
W medycynie i ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim wyciąg z kory cynamonu oraz olejek eteryczny. Mają one szerokie zastosowanie.
OLEJEK CYNAMONOWY
Olejek cynamonowy pozyskuje się z kory cynamonowca, a także z jego liści. Jego skład jest zmienny w zależności od gatunku rośliny.
Głównym składnikiem olejku jest aldehyd cynamonowy (stanowi 68-75%) i eugenol (8-10%). W olejku wytwarzanym z cynamonowca cejlońskiego występują również aldehyd benzoesowy, aldehyd dihydrocynamonowy, octan cynnamylu, kuminol, kwas cynamonowy i α-pinen. Olejki pozyskiwane z kory mają więcej aldehydu cynamonowego, z kolei otrzymywane z liści mają więcej eugenolu.
WŁAŚCIWOŚCI CYNAMONU
Nie bez powodu cynamon jest stosowany od wieków. Jego liczne prozdrowotne właściwości wykorzystywano już w starożytności, zaś św. Hildegarda polecała spożywanie go, jako korzystne dla zdrowia. Na przestrzeni wieków miał on wiele zastosowań, w kuchni używano go zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych z mięsem i rybami, a w ziołolecznictwie stosowano w leczeniu licznych chorób. Był wykorzystywany również w kosmetologii, wytwarzano z niego pachnące kremy, a starożytni Egipcjanie używali go przy balsamowaniu zwłok oraz do produkcji kadzidła.
Jakie właściwości cynamonu odkryła współczesna medycyna?
CYNAMON W WALCE Z CUKRZYCĄ I INSULINOOPORNOŚCIĄ
Jedną z najczęściej badanych właściwości cynamonu jest jego wpływ na zapobieganie rozwojowi i leczenie insulinooporności oraz cukrzycy. Jego działanie w tym kierunku odbywa się na wielu poziomach. Cynamon m.in.:
- poprawia transport glukozy przez błonę komórkową zmniejszając w ten sposób insulinooporność tkanek
- obniża poziom insuliny
- spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów poprzez hamowanie aktywności niektórych enzymów trawiennych – amylazy trzustkowej, glikozydazy
- zwiększa syntezę glikogenu wątrobowego.
Uważa się, że działanie cynamonu może pomóc w zapobieganiu niszczenia komórek β trzustki wynikających z przewlekłej hiperglikemii. Mają tutaj znaczenie prawdopodobnie dwa mechanizmy, obniżenie stężenia glukozy we krwi i mniejsze wydzielanie insuliny. To, a także właściwości antyoksydacyjne oraz zdolność do obniżania poziomu cholesterolu zmniejszają również ryzyko rozwoju typowych dla cukrzycy powikłań.
CYNAMON – ZDROWY PRZEWÓD POKARMOWY
Antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości wyciągów z kory cynamonowca oraz olejku cynamonowego wpływają korzystnie na nasz przewód pokarmowy. Skutecznie zapobiegają wzdęciom, niestrawności, pomagają w problemach z łaknieniem. Cynamon radzi sobie skutecznie w zwalczaniu drobnoustrojów, zwłaszcza Salmonella typhimurium, Escherichia coli i przyczyniających się do rozwoju choroby wrzodowej Helicobacter pylori. Właśnie ze względu na właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne uważa się, że wyciąg z kory cynamonowca skutecznie zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka, a także zatruciom pokarmowym. Hamuje również procesy fermentacyjne zachodzące w jelitach i pobudza apetyt.
ZDROWE SERCE – WPŁYW NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY
Cynamon przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL, jednocześnie wpływając na wzrost cholesterolu HDL. Te działania z pewnością warto wykorzystać w leczeniu hiperlipidemii i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Cynamon, jak i olejek cynamonowy wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, a także obniżają ciśnienie krwi.
W WALCE Z PRZEZIĘBIENIEM
Dzięki właściwościom przeciwbólowym, przeciwzapalnym oraz przeciwgorączkowym cynamon znajduje zastosowanie również w leczeniu objawów przeziębienia i grypy. Dlatego dodawanie kory cynamonowca do naparów ziołowych w trakcie choroby jest jak najbardziej wskazane.
Jednak największą skuteczność w walce z tymi objawami wykazuje olejek cynamonowy. Można go wykorzystywać w leczeniu objawów przeziębienia, grypy, a także zakażeń dróg oddechowych. Wskazane są inhalacje, kompresy, dodawanie go do kąpieli.
Jeśli interesują Cię inne moje artykuły dotyczące fitoterapii, znajdziesz je tutaj, zioła mają nam wiele do zaoferowania.
- Gnalicka A., Korzeniowska K., Jabłecka A.: Suplementacja diety w dukrzycy typu 2 w świetle najnowszych badań. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, 5, 2, 71-76
- Kędzia A.: Aktywność olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) wobec bakterii beztlenowych. Postępy Fitoterapii 2011, 1, 3-8
- Czapska-Pietrzak I., Studzińska-Sroka E., Bylka W.: Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vivo. Postępy Fitoterapii 2020, 21, 1, 28-34
Pingback: Domowa przyprawa do piernika – przepis — Dietetyk Dominika Kurc