Dynia to moje ulubione jesienne warzywo, choć sięgam po nią cały rok. Ale jesień to czas, kiedy mamy największą różnorodność odmian, a i jej ceny są wówczas najatrakcyjniejsze. Dlatego jeśli zastanawiasz się, kiedy przygotowywać przetwory z dyni, to odpowiem – teraz! Mam dla Ciebie przepisy z dynią w roli głównej, część wytrawnych, a część słodkich.
W tych na słodko używam mojego musu dyniowo-gruszkowego (przepis znajdziesz tutaj), a jeśli zastanawiasz się dlaczego, to odpowiem od razu. Bo tak jest najprościej, jesienią zawsze przygotowuję go na zapas, część przechowuję w słoikach, a część mrożę. A kiedy chcę zrobić szybkie ciasto, placuszki, ciastka, czy owsiankę, wyjmuję po prostu słoiczek i znacznie skracam sobie pracę. Nie muszę już iść do sklepu po dynię, obierać jej, kroić, ścierać na tarce (czego szczerze nie lubię), czy piec. Lubię ułatwiać sobie tak życie. A ty?

Jakie przepisy z dynią przygotowałam dla Ciebie?
Na słono:
- pieczoną dynię z fetą i kaszą kuskus
- makaron dyniowy z sosem pomidorowym
Na słodko:
- ciasto dyniowe z bakaliami
- dyniowe ciasteczka owsiane
- dyniową owsiankę z orzechami włoskimi
PRZEPISY Z DYNIĄ NA SŁONO
Pomysłów na to co można zrobić z dyni jest mnóstwo, szczerze mówiąc mogłabym zapełnić nimi całego mojego bloga. Szczególnie, że lubię sięgać po dynię, kiedy gotuję, ponieważ jest bardzo uniwersalnym warzywem. Wybrałam dwa wytrawne przepisy w dynią. Pierwszy to pieczona dynia z fetą – połączenie idealne, mogłabym ją jeść codziennie. A drugi to dynia makaronowa, coraz częściej możemy ją spotkać w sklepach, więc warto wiedzieć, co można z niej zrobić.

PIECZONA DYNIA Z FETĄ I KASZĄ KUSKUS
- 1 dynia piżmowa (ok. 1,2 kg)
- 5 szalotek
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- świeżo mielony czarny pieprz
- ½ szklanki suchej kaszy kuskus
- ok. 200-250 g fety
- świeże gałązki tymianku do smaku
Dynia piżmowa jest jedną z tych odmian, których nie trzeba obierać i rzeczywiście z reguły tego nie robię. Ale kiedy muszę pokroić ją w kostkę, to wygodniej jest najpierw ją obrać, a potem pokroić. Ty zrób jak Ci wygodniej.
Obierz dynię (lub nie…), przekrój na pół i wydrąż pestki. Pokrój ją w kostkę o szerokości ok. 1 cm.
Szalotki obierz i pokrój w półksiężyce.
Dynię i szalotkę przełóż do naczynia do zapiekania, polej oliwą, dopraw pieprzem i czerwoną papryką, wymieszaj dokładnie.
Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 190°C.
W tym czasie przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu i do osobnej miseczki pokrusz fetę.
Kiedy dynia będzie upieczona, wyjmij ją na chwilę z piekarnika, dodaj kuskus, fetę (zostaw ok. ¼ do ozdoby) i tymianek. Wymieszaj delikatnie. Wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Podawaj posypane fetą i świeżymi gałązkami tymianku.

MAKARON DYNIOWY Z SOSEM POMIDOROWYM
- 1 dynia makaronowa
- 3 szalotki
- biała część pora
- pojedyncza pierś z kurczaka (100 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- butelka passaty pomidorowej (ok. 700 g)
- 1 łyżka miodu
- 1 słoik/puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka przyprawy zatar (możesz dodać zamiast niej tymianku suszonego)
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku, szczypta soli
- kilka gałązek świeżej bazylii
Dynię przekrój na pół, połówki połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 200°C przez 50-60 minut, do momentu aż dynia na brzegach zacznie się przypiekać.

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy.
Szalotkę i pora pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp paprykę wędzoną i zatar, mieszaj intensywnie przez kilkanaście sekund. Wrzuć cebulę i pora. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj na patelnię.
Do podsmażonych warzyw i kurczaka wlej passatę i dodaj miód, przypraw pieprzem i solą. Duś pod przykryciem kilka minut. Dodaj odcedzoną ciecierzycę. Kiedy sos będzie gotowy dopraw, dodaj posiekaną bazylię.
Gotową dynię wyjmij z piekarnika, wydrąż pestki. Z pomocą widelca wyskrob włókna dyni. Na talerz wykładaj dyniowy „makaron”, polej sosem, ozdób świeżą bazylią.
PRZEPISY Z DYNIĄ NA SŁODKO
Dynia idealnie pasuje do słodkich dań, zwłaszcza wypieków – ciast, ciasteczek, czy babeczek. Ale to nie wszystkie jej możliwości, możesz dodawać ją do owsianek, placuszków, granoli, czy klusek. Dziś mam dla Ciebie trzy przepisy z dynią – dwa wypieki, ciasto i ciasteczka owsiane, a także pomysł, jak można wykorzystać dynię w owsiance.

CIASTO DYNIOWE Z BAKALIAMI
(keksówka o wymiarach 10 x 25 cm)
- 2 szklanki mąki owsianej
- ½ szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki mieszanki nasion i ziaren (nasiona słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu)
- 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka musu dyniowo-gruszkowego
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
W drugiej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki, aż uzyskasz jasnożółtą emulsję.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj używając łyżki.
Dużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz przez 60-80 minut (do uzyskania suchego patyczka).
Upieczone ciasto ostudź, możesz je polać roztopioną gorzką czekoladą, ale nie musisz, jest pyszne i bez tego. Ja uwielbiam je jeść z jogurtem naturalnym i domowymi powidłami.

DYNIOWE CIASTECZKA OWSIANE
(12 dużych ciastek)
- ½ szklanki musu dyniowo-gruszkowego
- 2 łyżki miodu (możesz użyć ksylitolu, erytrolu lub innego słodziwa)
- 1/5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki mieszanki ulubionych nasion i orzechów (u mnie sezam, len, słonecznik, pestki dyni i orzeszki pinii)
- ¼ szklanki rodzynek lub żurawiny
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- szczypta soli
W misce zmiksuj na gładką masę wszystkie mokre składniki.
W drugiej misce wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki i przesyp je do mokrych. Wymieszaj wszystko łyżką.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Układaj na nią porcje ciasta (lubię duże ciastka owsiane, dlatego na każde ciasto wykładałam średnio 2 łyżki masy, po spłaszczeniu miały średnicę ok. 4-5 cm i wysokość ok. 1 cm – Ty możesz zrobić mniejsze ciastka, najważniejsze, żeby wszystkie były podobnej wielkości, aby upiekły się w podobnym czasie) i spłaszczaj ją łyżką.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut (jeśli zrobisz mniejsze ciastka upieką się na pewno szybciej, obserwuj je, jeśli zaczną robić się złote, to znak, że są gotowe). Po upieczeniu ostudź je i przechowuj w pojemniku. Gotowe ciastka są przyjemnie wilgotne, dlatego nie przechowuj ich w zbyt szczelnym pojemniku i zjedz w ciągu 3-4 dni.

DYNIOWA OWSIANKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
- 3 łyżki płatków owsianych
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 łyżki musu dyniowo-gruszkowego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- owoc opuncji (nazywany też figą opuncjową) – możesz go zastąpić gruszką lub jabłkiem
Wymieszaj płatki z jogurtem i 1 łyżką musu dyniowego.
Upewnij się, że twój owoc opuncji nie ma igiełek, jeśli je znajdziesz usuń je. Przekrój opuncję na pół i ściągnij z niej skórę. Pokrój miąższ w kostkę.
Na dnie słoika wyłóż połowę owsianki, na to połóż resztę musu dyniowego, orzechy (zostaw jeden do ozdoby) i większość opuncji (zostaw kilka kawałków do ozdoby). Przykryj resztą owsianki. Ozdób.
Zakręć słoik i wstaw do na kilka godzin do lodówki.
Owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.
Szukasz innych moich przepisów? Znajdziesz je tutaj.