Przejdź do treści

5 pomysłów na dynię – przepisy z dynią

przepisy z dynią

Dynia to moje ulubione jesienne warzywo, choć sięgam po nią cały rok. Ale jesień to czas, kiedy mamy największą różnorodność odmian, a i jej ceny są wówczas najatrakcyjniejsze. Dlatego jeśli zastanawiasz się, kiedy przygotowywać przetwory z dyni, to odpowiem – teraz! Mam dla Ciebie przepisy z dynią w roli głównej, część wytrawnych, a część słodkich.

W tych na słodko używam mojego musu dyniowo-gruszkowego (przepis znajdziesz tutaj), a jeśli zastanawiasz się dlaczego, to odpowiem od razu. Bo tak jest najprościej, jesienią zawsze przygotowuję go na zapas, część przechowuję w słoikach, a część mrożę. A kiedy chcę zrobić szybkie ciasto, placuszki, ciastka, czy owsiankę, wyjmuję po prostu słoiczek i znacznie skracam sobie pracę. Nie muszę już iść do sklepu po dynię, obierać jej, kroić, ścierać na tarce (czego szczerze nie lubię), czy piec. Lubię ułatwiać sobie tak życie. A ty?

w słoiku
Mus dyniowo-gruszkowy

Jakie przepisy z dynią przygotowałam dla Ciebie?

Na słono:

  • pieczoną dynię z fetą i kaszą kuskus
  • makaron dyniowy z sosem pomidorowym

Na słodko:

  • ciasto dyniowe z bakaliami
  • dyniowe ciasteczka owsiane
  • dyniową owsiankę z orzechami włoskimi

PRZEPISY Z DYNIĄ NA SŁONO

Pomysłów na to co można zrobić z dyni jest mnóstwo, szczerze mówiąc mogłabym zapełnić nimi całego mojego bloga. Szczególnie, że lubię sięgać po dynię, kiedy gotuję, ponieważ jest bardzo uniwersalnym warzywem. Wybrałam dwa wytrawne przepisy w dynią. Pierwszy to pieczona dynia z fetą – połączenie idealne, mogłabym ją jeść codziennie. A drugi to dynia makaronowa, coraz częściej możemy ją spotkać w sklepach, więc warto wiedzieć, co można z niej zrobić.

Pieczona dynia z fetą i kaszą kuskus

PIECZONA DYNIA Z FETĄ I KASZĄ KUSKUS

  • 1 dynia piżmowa (ok. 1,2 kg)
  • 5 szalotek
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ½ szklanki suchej kaszy kuskus
  • ok. 200-250 g fety
  • świeże gałązki tymianku do smaku

Dynia piżmowa jest jedną z tych odmian, których nie trzeba obierać i rzeczywiście z reguły tego nie robię. Ale kiedy muszę pokroić ją w kostkę, to wygodniej jest najpierw ją obrać, a potem pokroić. Ty zrób jak Ci wygodniej.

Obierz dynię (lub nie…), przekrój na pół i wydrąż pestki. Pokrój ją w kostkę o szerokości ok. 1 cm.

Szalotki obierz i pokrój w półksiężyce.

Dynię i szalotkę przełóż do naczynia do zapiekania, polej oliwą, dopraw pieprzem i czerwoną papryką, wymieszaj dokładnie.

Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 190°C.

W tym czasie przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu i do osobnej miseczki pokrusz fetę.

Kiedy dynia będzie upieczona, wyjmij ją na chwilę z piekarnika, dodaj kuskus, fetę (zostaw ok. ¼ do ozdoby) i tymianek. Wymieszaj delikatnie. Wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Podawaj posypane fetą i świeżymi gałązkami tymianku.

Makaron dyniowy z sosem pomidorowym

MAKARON DYNIOWY Z SOSEM POMIDOROWYM

  • 1 dynia makaronowa
  • 3 szalotki
  • biała część pora
  • pojedyncza pierś z kurczaka (100 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • butelka passaty pomidorowej (ok. 700 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 słoik/puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka przyprawy zatar (możesz dodać zamiast niej tymianku suszonego)
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku, szczypta soli
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Dynię przekrój na pół, połówki połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 200°C przez 50-60 minut, do momentu aż dynia na brzegach zacznie się przypiekać.

Upieczona dynia makaronowa

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy.

Szalotkę i pora pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp paprykę wędzoną i zatar, mieszaj intensywnie przez kilkanaście sekund. Wrzuć cebulę i pora. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj na patelnię.

Do podsmażonych warzyw i kurczaka wlej passatę i dodaj miód, przypraw pieprzem i solą. Duś pod przykryciem kilka minut. Dodaj odcedzoną ciecierzycę. Kiedy sos będzie gotowy dopraw, dodaj posiekaną bazylię.

Gotową dynię wyjmij z piekarnika, wydrąż pestki. Z pomocą widelca wyskrob włókna dyni. Na talerz wykładaj dyniowy „makaron”, polej sosem, ozdób świeżą bazylią.

PRZEPISY Z DYNIĄ NA SŁODKO

Dynia idealnie pasuje do słodkich dań, zwłaszcza wypieków – ciast, ciasteczek, czy babeczek. Ale to nie wszystkie jej możliwości, możesz dodawać ją do owsianek, placuszków, granoli, czy klusek. Dziś mam dla Ciebie trzy przepisy z dynią – dwa wypieki, ciasto i ciasteczka owsiane, a także pomysł, jak można wykorzystać dynię w owsiance.

Ciasto dyniowe z bakaliami

CIASTO DYNIOWE Z BAKALIAMI

(keksówka o wymiarach 10 x 25 cm)

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mieszanki nasion i ziaren (nasiona słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu)
  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka musu dyniowo-gruszkowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.

W drugiej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki, aż uzyskasz jasnożółtą emulsję.

Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj używając łyżki.

Dużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz przez 60-80 minut (do uzyskania suchego patyczka).

Upieczone ciasto ostudź, możesz je polać roztopioną gorzką czekoladą, ale nie musisz, jest pyszne i bez tego. Ja uwielbiam je jeść z jogurtem naturalnym i domowymi powidłami.

Dyniowe ciasteczka owsiane

DYNIOWE CIASTECZKA OWSIANE

(12 dużych ciastek)

  • ½ szklanki musu dyniowo-gruszkowego
  • 2 łyżki miodu (możesz użyć ksylitolu, erytrolu lub innego słodziwa)
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 krople ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki mieszanki ulubionych nasion i orzechów (u mnie sezam, len, słonecznik, pestki dyni i orzeszki pinii)
  • ¼ szklanki rodzynek lub żurawiny
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • szczypta soli

W misce zmiksuj na gładką masę wszystkie mokre składniki.

W drugiej misce wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki i przesyp je do mokrych. Wymieszaj wszystko łyżką.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Układaj na nią porcje ciasta (lubię duże ciastka owsiane, dlatego na każde ciasto wykładałam średnio 2 łyżki masy, po spłaszczeniu miały średnicę ok. 4-5 cm i wysokość ok. 1 cm – Ty możesz zrobić mniejsze ciastka, najważniejsze, żeby wszystkie były podobnej wielkości, aby upiekły się w podobnym czasie) i spłaszczaj ją łyżką.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut (jeśli zrobisz mniejsze ciastka upieką się na pewno szybciej, obserwuj je, jeśli zaczną robić się złote, to znak, że są gotowe). Po upieczeniu ostudź je i przechowuj w pojemniku. Gotowe ciastka są przyjemnie wilgotne, dlatego nie przechowuj ich w zbyt szczelnym pojemniku i zjedz w ciągu 3-4 dni.

Dyniowa owsianka z orzechami włoskimi

DYNIOWA OWSIANKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki musu dyniowo-gruszkowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • owoc opuncji (nazywany też figą opuncjową) – możesz go zastąpić gruszką lub jabłkiem

Wymieszaj płatki z jogurtem i 1 łyżką musu dyniowego.

Upewnij się, że twój owoc opuncji nie ma igiełek, jeśli je znajdziesz usuń je. Przekrój opuncję na pół i ściągnij z niej skórę. Pokrój miąższ w kostkę.

Na dnie słoika wyłóż połowę owsianki, na to połóż resztę musu dyniowego, orzechy (zostaw jeden do ozdoby) i większość opuncji (zostaw kilka kawałków do ozdoby). Przykryj resztą owsianki. Ozdób.

Zakręć słoik i wstaw do na kilka godzin do lodówki.

Owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.

Szukasz innych moich przepisów? Znajdziesz je tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *