Pyszne, zdrowe i niedoceniane. Jabłka są jednym z najpopularniejszych polskich owoców, jednak często traktujemy je z lekceważeniem, zapominamy o ich smakowych i prozdrowotnych walorach.
Znamy wiele ich odmian, jedne są słodkie, inne kwaskowate, chrupkie, twarde, małe, duże, zielone, czerwone, część odmian pojawia się na początku lata, inne jesienią, lecz niezależnie od tych różnic łączy je to, że są zdrowe i do tego tak popularne w naszej kuchni, że znamy wiele sposobów ich przyrządzania – od soków, przecierów i musów, poprzez jabłka pieczone i duszone, po te dodawane do ciast i innych wypieków, a także do mięs, jak choćby pyszny pieczony schab z jabłkami mojej babci.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ JABŁKA?
Jabłka cechują się niską gęstością energetyczną. Jedno jabłko dostarcza średnio 80 kcal (dla porównania bułka pszenna 200 kcal, a pączek 350 kcal) – oraz niskim indeksem glikemicznym. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają zarówno frakcje nierozpuszczalne w wodzie – celulozę, hemicelulozę, ligniny – jak i rozpuszczalne – pektyny. Pektyny przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz poposiłkowego stężenia glukozy ograniczając ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. A także zwiększają wydalanie kwasów żółciowych i wpływają korzystnie na naszą mikroflorę jelitową. Podczas gdy frakcja nierozpuszczalna błonnika przyspiesza perystaltykę jelit i zwiększa masę stolca ułatwiając wypróżnianie. Dzięki tym właściwościom jabłka zalecane są w chorobach przewodu pokarmowego, m.in. przy zaparciach, a także osobom chorym na cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe, czy otyłość.
Jeśli interesują Cię inne moje artykuły dotyczące zdrowego odżywiania, zapraszam tutaj.
- Nawirska A., Kwaśniewska M.: Frakcje błonnika w wytłokach z owoców. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 3 (1), 2004, 13-20