Gulasz węgierski to polska wariacja na temat tradycyjnej węgierskiej zupy gulaszowej. Nasz gulasz jest pełen papryki, zarówno mielonej jak i świeżej oraz smacznego mięciutkiego mięsa. W moim znajdziesz mięso z indyka, przez co potrawa jest zdrowsza. A do gulaszu dodaję kaszę pełnoziarnistą i ulubioną surówkę, aby danie było sycące.
Z tego przepisu otrzymasz tyle porcji, że wykarmisz sporą rodzinę lub wystarczy Ci go na kilka dni. Jeśli jednak czujesz, że to za dużo ugotuj o połowę mniej lub to co zostanie zamróź, żeby cieszyć się pysznym gulaszem później.
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKA
(7-8 porcji)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 4 cebule
- 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
- 1 kg mięsa z podudzia indyka
- 2 marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 liści laurowych
- 7 ziaren ziela angielskiego
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Obierz cebule i pokrój w piórka. Umyj papryki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w wąskie paski.
Na dużej patelni (lub w rondlu) rozgrzej oliwę i dodaj suszoną paprykę – słodką i chili. Mieszaj intensywnie około 1 minuty. Dodaj cebulę i podsmażaj kilka minut. Dodaj paprykę i podsmażaj dalej.
W tym czasie ujmy mięso i pokrój w kostkę (kawałki o wielkości 1-1 ½ cm). Dodawaj mięso na patelnię i mieszaj.
Obierz marchewkę i pokrój w talarki, wrzuć na patelnię.
Warzywa i mięso zalej wodą tak aby je przykryła. Dodaj sos sojowy i pozostałe przyprawy.
Przykryj patelnię i duś na małym ogniu około 1,5 godziny.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku słodką papryką w proszku, pieprzem i solą, a jeśli lubisz „na ostro” dorzuć jeszcze chili. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut.
Gulasz podawaj z ugotowaną na sypko kaszą (jęczmienną pęczak, gryczaną, bulgur) i surówką, ja proponuję buraczki.
Szukasz innych pysznych przepisów? Znajdziesz je tutaj.