Przejdź do treści

5 owsianek dla osób, które nie mają czasu na gotowanie

nocna owsianka

Chyba każdy kocha owsiankę, jest smaczna i można ją szybko przygotować.

Kiedy idę do pracy wcześnie rano, nie mam czasu na gotowanie. Dlatego zawsze przygotowuję I i II śniadanie dzień wcześniej, a potem wyjmuje je tylko z lodówki i o nic nie muszę się martwić. Właśnie dlatego tak bardzo do gustu przypadła mi koncepcja nocnych owsianek, które trzeba zrobić kilka godzin wcześniej, takie są najlepsze.

DLACZEGO OWSIANKA?

To prosty i pożywny posiłek, można do niej dodać ulubione dodatki. Owsianka może być smacznym śniadaniem, lunchem, deserem, kolacją, co kto lubi.

Dlaczego warto przygotować nocną owsiankę?

  • można ją zrobić łatwo i szybko, wystarczy 5 minut, a reszta robi się sama
  • nie wymaga długiego gotowania
  • możemy wyczyścić naszą lodówkę z produktów, które nam zalegają – została ci odrobina mleczka kokosowego? Masz stare owoce? Napoczęty kubek jogurtu? Możesz zużyć to wszystko!
  • może stać w lodówce nawet kilka dni, możesz więc zrobić od razu kilka i potem tylko wyjmować je z lodówki, gdy będą potrzebne.

Przekonałam Cię?

Mam nadzieję, że teraz zainspiruję Cię moimi propozycjami. Jeśli masz własne podziel się nimi koniecznie w komentarzu.


MIGDAŁOWA OWSIANKA ZE SŁOICZKA Z MALINAMI

Migdałowa owsianka z malinami
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • garść świeżych malin (mogą być mrożone)

Wymieszaj płatki z jogurtem, migdałami i miodem. Część malin przełóż do słoiczka, dodaj owsiankę, na górze połóż pozostałe maliny. Zakręć słoik i wstaw do na kilka godzin do lodówki. Twoja owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.


JESIENNA OWSIANKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Jesienna owsianka z jabłkami i cynamonem
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 goździk

Pokrój jabłka w drobną kostkę, przełóż do garnuszka, dodaj cynamon i goździk. Duś na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka będą miękkie, gdy będą gotowe wyjmij goździk.

Wymieszaj jogurt z płatkami owsianymi.

Przełóż połowę owsianki na dno słoika, dodaj jabłka (zostaw odrobinę do ozdobienia), daj na górę resztę owsianki i ozdób pozostałymi jabłkami. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Jesienna owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.


OWSIANKA ZE SŁOICZKA ZE ŚWIEŻYMI FIGAMI

Owsianka ze świeżymi figami
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1-2 suszone figi
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 świeża figa (możesz zastąpić ją truskawkami, bananem, kiwi)

Suszone figi i orzechy włoskie posiekaj drobno, wymieszaj z pozostałymi składnikami (za wyjątkiem świeżej figi).

Figę pokrój w cienkie plasterki, część wykorzystaj do ozdobienia słoiczka, przyklej je do jego ścian. Dodaj owsiankę, ozdób ją pozostałymi plasterkami figi przekrojonymi na pół. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Twoje śniadanie będzie gotowe już po kilku godzinach, ale możesz trzymać je w lodówce nawet 2-3 dni.


OWSIANKA ZE SŁONYM KARMELEM Z DAKTYLI

Owsianka z daktylowym słonym karmelem
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • składniki na słony karmel: 5 daktyli suszonych, 1 łyżka mleka (można wymienić na napój roślinny), ½ łyżeczki masła orzechowego, szczypta soli

Przygotuj słony karmel – daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, po tym czasie odcedź i przenieś wraz z pozostałymi składnikami do naczynia blendera, blenduj do uzyskania gładkiej masy.

Płatki owsiane, jogurt i masło orzechowe wymieszaj razem.

Orzechy praż chwilę na suchej patelni.

Na dno słoika wyłóż połowę owsianki, posyp 1 łyżką orzechów, dodaj słony karmel i znów owsiankę, na górę dodaj pozostałe orzechy. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Twoja owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.


CHAŁWOWA OWSIANKA Z ANANASEM

Chałwowa owsianka z ananasem
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tahini (lub 1 łyżka zmielonych nasion sezamu – możesz zmielić je w młynku do kawy lub w pojemniku blendera z ostrzem S)
  • 4 łyżki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa (ok. ¼ ananasa)
  • 1 łyżka nasion sezamu

W misce wymieszaj jogurt, płatki owsiane, miód, tahini i nasiona sezamu.

Przełóż połowę owsianki na dno słoika, dodaj ananasa (zostaw odrobinę do ozdobienia), daj na górę resztę owsianki i ozdób pozostałymi owocami. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Chałwowa owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.


Szukasz innych moich przepisów? Znajdziesz je tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *