Chyba każdy kocha owsiankę, jest smaczna i można ją szybko przygotować.
Kiedy idę do pracy wcześnie rano, nie mam czasu na gotowanie. Dlatego zawsze przygotowuję I i II śniadanie dzień wcześniej, a potem wyjmuje je tylko z lodówki i o nic nie muszę się martwić. Właśnie dlatego tak bardzo do gustu przypadła mi koncepcja nocnych owsianek, które trzeba zrobić kilka godzin wcześniej, takie są najlepsze.
DLACZEGO OWSIANKA?
To prosty i pożywny posiłek, można do niej dodać ulubione dodatki. Owsianka może być smacznym śniadaniem, lunchem, deserem, kolacją, co kto lubi.
Dlaczego warto przygotować nocną owsiankę?
- można ją zrobić łatwo i szybko, wystarczy 5 minut, a reszta robi się sama
- nie wymaga długiego gotowania
- możemy wyczyścić naszą lodówkę z produktów, które nam zalegają – została ci odrobina mleczka kokosowego? Masz stare owoce? Napoczęty kubek jogurtu? Możesz zużyć to wszystko!
- może stać w lodówce nawet kilka dni, możesz więc zrobić od razu kilka i potem tylko wyjmować je z lodówki, gdy będą potrzebne.
Przekonałam Cię?
Mam nadzieję, że teraz zainspiruję Cię moimi propozycjami. Jeśli masz własne podziel się nimi koniecznie w komentarzu.
MIGDAŁOWA OWSIANKA ZE SŁOICZKA Z MALINAMI

- 3 łyżki płatków owsianych
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- garść świeżych malin (mogą być mrożone)
Wymieszaj płatki z jogurtem, migdałami i miodem. Część malin przełóż do słoiczka, dodaj owsiankę, na górze połóż pozostałe maliny. Zakręć słoik i wstaw do na kilka godzin do lodówki. Twoja owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.
JESIENNA OWSIANKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

- 3 łyżki płatków owsianych
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 jabłka
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 goździk
Pokrój jabłka w drobną kostkę, przełóż do garnuszka, dodaj cynamon i goździk. Duś na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka będą miękkie, gdy będą gotowe wyjmij goździk.
Wymieszaj jogurt z płatkami owsianymi.
Przełóż połowę owsianki na dno słoika, dodaj jabłka (zostaw odrobinę do ozdobienia), daj na górę resztę owsianki i ozdób pozostałymi jabłkami. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Jesienna owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.
OWSIANKA ZE SŁOICZKA ZE ŚWIEŻYMI FIGAMI

- 3 łyżki płatków owsianych
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1-2 suszone figi
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 świeża figa (możesz zastąpić ją truskawkami, bananem, kiwi)
Suszone figi i orzechy włoskie posiekaj drobno, wymieszaj z pozostałymi składnikami (za wyjątkiem świeżej figi).
Figę pokrój w cienkie plasterki, część wykorzystaj do ozdobienia słoiczka, przyklej je do jego ścian. Dodaj owsiankę, ozdób ją pozostałymi plasterkami figi przekrojonymi na pół. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Twoje śniadanie będzie gotowe już po kilku godzinach, ale możesz trzymać je w lodówce nawet 2-3 dni.
OWSIANKA ZE SŁONYM KARMELEM Z DAKTYLI

- 3 łyżki płatków owsianych
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- składniki na słony karmel: 5 daktyli suszonych, 1 łyżka mleka (można wymienić na napój roślinny), ½ łyżeczki masła orzechowego, szczypta soli
Przygotuj słony karmel – daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, po tym czasie odcedź i przenieś wraz z pozostałymi składnikami do naczynia blendera, blenduj do uzyskania gładkiej masy.
Płatki owsiane, jogurt i masło orzechowe wymieszaj razem.
Orzechy praż chwilę na suchej patelni.
Na dno słoika wyłóż połowę owsianki, posyp 1 łyżką orzechów, dodaj słony karmel i znów owsiankę, na górę dodaj pozostałe orzechy. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Twoja owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.
CHAŁWOWA OWSIANKA Z ANANASEM

- 3 łyżki płatków owsianych
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka tahini (lub 1 łyżka zmielonych nasion sezamu – możesz zmielić je w młynku do kawy lub w pojemniku blendera z ostrzem S)
- 4 łyżki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa (ok. ¼ ananasa)
- 1 łyżka nasion sezamu
W misce wymieszaj jogurt, płatki owsiane, miód, tahini i nasiona sezamu.
Przełóż połowę owsianki na dno słoika, dodaj ananasa (zostaw odrobinę do ozdobienia), daj na górę resztę owsianki i ozdób pozostałymi owocami. Zakręć słoik i wstaw na kilka godzin do lodówki. Chałwowa owsianka będzie gotowa już po kilku godzinach, ale możesz trzymać ją w lodówce nawet 2-3 dni.
Szukasz innych moich przepisów? Znajdziesz je tutaj.