Czosnek niedźwiedzi – 6 pysznych przepisów

czosnek

Co roku z wytęsknieniem czekam na wiosnę i pojawienie się czosnku niedźwiedziego. A jak już się doczekam, to robię z niego dosłownie wszystko – zupy, pesto, serki do kanapek, faszeruję mięso – co tylko spadnie mi do głowy i w ręce. Ale czosnek niedźwiedzi to nie tylko pyszna roślina, ma także wiele prozdrowotnych właściwości.

Podsumowując – to samo zdrowie!

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Czosnek niedźwiedzi jest cennym surowcem zielarskim, choć warto zaznaczyć, że nie przewyższa znacznie częściej przez nas stosowanego czosnku pospolitego – dlatego warto sięgać po oba. Wracając jednak do czosnku niedźwiedziego, najcenniejsze są liście i całe ziele, czyli to co najsmaczniejsze.

Jak działa?

Jest cennym sprzymierzeńcem w profilaktyce i walce z chorobami cywilizacyjnymi. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo i pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu we krwi.

Poza tym ma właściwości odkażające – przeciwbakteryjne, grzybobójcze i pierwotniakobójcze.

Podobne właściwości ma też rosnący teraz czosnaczek pospolity, więcej na jego temat możesz przeczytać tutaj.

CO ZROBIĆ Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO?

Odpowiedź jest prosta.

Co tylko chcesz!

Mam dla Ciebie kilka prostych propozycji, przepisy na:

  • serek feta z czosnkiem niedźwiedzim
  • czosnek niedźwiedzi w oliwie
  • pierś z indyka ze szparagami i boćwiną
  • błyskawiczne pesto – najlepsze!
  • makaron z pesto
  • kalafiorową zupę krem z czosnkiem niedźwiedzim

SEREK FETA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Na ten serek czekamy z wytęsknieniem każdej wiosny. Ledwo pojawia się czosnek niedźwiedzi, od razu kupuję fetę i go robię, jest prosty i pyszny. Możesz też zamrozić liście czosnku niedźwiedziego, żeby przedłużyć swoją przyjemność i jeść go nawet, kiedy minie sezon.

czosnek niedźwiedzi
  • 300 g sera feta
  • 100 g czosnku niedźwiedziego – ok. 1 ½ szklanki całych liści

Umyj liście czosnku. Zblenduj odsączoną fetę i liście z ogonkami na gładką masę.

Przechowuj w lodówce do tygodnia.

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI W OLIWIE LUB OLEJU

(porcja na 1 słoiczek 250-300 ml)

  • 100 g czosnku niedźwiedziego – ok. 1 ½ szklanki całych liści
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek (ok. 100-200 g)

Olej rzepakowy tłoczony na zimno będzie idealny jeśli chcesz dodawać czosnek niedźwiedzi do sałatek (używać go na zimno), a w lodówce zachowa płynną konsystencję. Ja wolę oliwę z oliwek, bo choć potem w lodówce skrystalizuje, to możesz dodawać tak przygotowany czosnek również do ciepłych potraw.

Umyj dokładnie liście i łodyżki, osusz, poszatkuj drobno.

Czosnek przełóż do wcześniej umytego i wyparzonego słoiczka, upychaj go dość mocno, na koniec posyp solą i zalewaj powoli olejem/oliwą, tak aby finalnie nad czosnkiem pojawiła się warstewka oleju/oliwy. Najlepiej poczekaj chwilę, jeśli olej opadnie dolej jeszcze trochę. Zakręć słoiczek i trzymaj w lodówce do 3 miesięcy.

Taki czosnek będzie świetnym, aromatycznym dodatkiem do sałatek, sosów, czy kanapek, a także dań na ciepło – inspiracje znajdziesz w kolejnym przepisie. 

PIERŚ Z INDYKA ZE SZPARAGAMI I BOĆWINĄ

Wiosna na talerzu? To zdecydowanie szparagi, boćwina i czosnek niedźwiedzi. Do tego młode ziemniaczki – nie ma nic pyszniejszego.

(5-6 porcji)

  • 300 g piersi z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do marynaty + 3 łyżki do smażenia
  • 1 ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 3 cebule
  • pęczek boćwinki z buraczkami
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 pęczki cienkich zielonych szparagów
  • ½ – 1 słoika ciecierzycy
  • 2-3 łyżki czosnku niedźwiedziego w oliwie (możesz go zastąpić świeżym czosnkiem niedźwiedzim – 3-4 listki – lub dodać 3 ząbki czosnku)
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Pierś z indyka umyj i pokrój w kostkę, przełóż do miseczki. W miseczce wymieszaj oliwę, słodką paprykę, curry i kolendrę. Tak przygotowaną marynatą polej mięso i wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw na 30 minut do lodówki.

Obierz cebule i pokrój je w kostkę.

Obierz buraczki z boćwinki i pokrój je w kostkę.

Suszone pomidory pokrój w paski.

W dużym rondlu rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć cebulkę, podsmażaj chwilę, dodaj buraczki i wymieszaj. Po około 4-5 minutach dodaj pomidory suszone.

Do lekko podsmażonych warzyw dodaj indyka i wymieszaj go dokładnie. Podsmażaj kilka minut co jakiś czas mieszając.

W tym czasie przygotuj szparagi. Pozbądź się włóknistych końcówek – odłam je, zamiast odkrawać, a w miejscu w którym szparag się złamie będziesz mieć pewność, że nie ma już niesmacznych włókien. Umyj szparagi i pokrój na 1-2 cm kawałki. Umyj liście boćwiny i pokrój.

Do rondla dodaj szparagi i czosnek niedźwiedzi w oliwie. Podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj boćwinę i świeżą bazylię, mieszaj 2-3 minuty aż boćwina nieco zmięknie. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

Jedz bez niczego lub z dodatkiem kaszy, makaronu lub młodych ziemniaczków.

BŁYSKAWICZNE PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

To najlepsze jakie jadłam, według mnie zdecydowanie wygrywa z pesto z bazylii. Musisz go spróbować!

(porcja na 1 mały słoiczek 250 ml)

  • 1 ½ szklanki (ok. 90 g) liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami
  • 3 łyżki prażonych nasion słonecznika
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/3 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka (ok. 25-30 g) startego sera grana padano
  • szczypta soli do smaku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki (możesz pominąć)

Umyj liście czosnku niedźwiedziego. Przełóż do wysokiego naczynia blendera, dodaj pozostałe składniki i zblenduj dokładnie.

Gotowe pesto zjedz od razu, przechowuj w lodówce (w słoiku) do 1 miesiąca lub zamróź w zamrażarce, żeby zostało na dłużej.

MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Błyskawiczny pomysł na obiad.

czosnek niedźwiedzi

(3 porcje)

  • 300 g makaronu pappadrelle lub tagiatelle
  • 3-4 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki startego sera grana padano
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1-2 liście świeżego czosnku niedźwiedziego lub gałązka bazylii

Ugotuj makaron, kiedy będzie gotowy odcedź go i wymieszaj z pesto.

Podawaj ze startym serem, pestkami słonecznika i świeżymi ziołami.

KALAFIOROWA ZUPA KREM Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Przepyszna i prosta wiosenna zupa z kalafiora i czosnku niedźwiedziego.

(ok. 3 l zupy)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 szalotki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ małego korzenia selera
  • 1 kalafior
  • 1 ½ szklanki (lub więcej) świeżych liści czosnku niedźwiedziego (z łodyżkami, jeśli masz też nierozwinięte kwiaty, możesz je dodać)
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • do podania – jogurt naturalny, pesto z czosnku niedźwiedziego

Na dnie garnka rozgrzej oliwę. Obierz szalotki i pokrój je kostkę.

Obierz ziemniaki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Ziemniaki, pietruszkę i seler pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i posiekaj drobno. Dodaj warzywa do garnka, wymieszaj.

Oddziel liście od kalafiora, umyj je i poszatkuj drobno, dodaj do garnka i wymieszaj. Resztę kalafiora podziel na różyczki i dodaj do garnka.

Zalej warzywa wodą tak aby delikatnie wystawały. Dopraw do smaku pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.

Na koniec dodaj czosnek niedźwiedzi, zgaś ogień i zblenduj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i pesto z czosnku niedźwiedziego.

Szukasz innych pysznych przepisów? Znajdziesz je tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.