Jak zrobić pyszną i zdrową pizzę?

pizza

Czy pizza może być zdrowa? Oczywiście, że tak! Uwielbiam robić pizzę w domu, a przygotowując ciasto kombinuję z różnymi mąkami, żeby znaleźć idealny balans pomiędzy tym co smaczne i zdrowe. A dodatki? Najbardziej lubię mozzarellę, pyszny sos warzywny (z pomidorów, cukinii itp.), warzywa (cebulę, paprykę, fasolę) i inne dodatki (pieczarki, oliwki, salami, prosciutto, świeże zioła).

Czy to oznacza, że tylko domowa pizza jest zdrowa? Absolutnie nie! Uważam, że każda pizza przygotowana z dobrej jakości składników może znaleźć się w naszej diecie. Pod warunkiem, że oprócz pizzy nasza dieta obfituje w zdrowe produkty – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp.

A wracając do domowej pizzy… Wypróbuj mój prosty i szybki przepis.

DOMOWA PIZZA – PRZEPIS NA CIASTO

(przepis na dużą blachę z piekarnika lub 2 okrągłe mniejsze pizze)

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej jasnej
  • 1 ½ szklanki mąki owsianej
  • 50 g świeżych drożdży (pół kostki) – lub 15 g suszonych drożdży (2 opakowania każde po 7 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli i cukru

Do przesianej mąki dodajcie sól, cukier, oliwę, wkruszcie świeże drożdże (lub dodajcie suche), wlejcie letnią wodę. Wszystkie składniki zagniatajcie przez ok. 10 minut, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dosypać odrobinę mąki. Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie, aksamitne w dotyku.

Blachę do pieczenia posypujemy mąką, układamy na niej ciasto i rozwałkujemy na całej powierzchni. Lub dzielimy ciasto na dwie porcje i każdą rozwałkowujemy na dwie ładne okrąglutkie pizze, układamy je na osobnych blachach. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). W tym czasie przygotowujemy dodatki do pizzy.

MOJA PROPOZYCJA DODATKÓW DO PIZZY

  • ½ – 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania ciasta
  • sos pomidorowy lub inny warzywny – passata z ziołami, ale możecie użyć również pomidorów w puszce, podgrzać je w rondelku z dodatkiem ziół i będzie pysznie, ja często używam mojego domowego keczupu z cukinii (tu znajdziecie przepis)
  • ser – 2-3 kulki mozzarelli (można pokroić ją w plasterki lub porwać palcami – mozzarellę przed użyciem odsączamy z wody, można położyć ją na ręczniku papierowym) lub inny ser, który zetrzecie na tarce
  • pozostałe dodatki (z reguły wykorzystuję to co mi zalega w lodówce, to dobry sposób na wykorzystanie resztek) – pieczarki, cebula, czerwona fasola w puszce, oliwki, kapary, salami, por – to co lubicie
Domowa pizza

Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek, następnie sosem pomidorowym, dodajemy ser i pozostałe dodatki. Pamiętajcie aby były dobrze odsączone z wody. Jeśli dodatki puszczą za dużo wody podczas pieczenia ciasto rozmoknie, będzie niesmaczne i surowe.

Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 250°C przez ok. 11-15 minut. Gotową posypujemy świeżą bazylią lub rukolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.