4 najsmaczniejsze pasty do kanapek

pasta do kanapek

Zastanawiasz się jak urozmaicić swoje śniadania? Masz dość kanapek z szynką i serem żółtym? Może chcesz jeść więcej warzyw i szukasz sposobów, jak dodać je do swojej diety? A może szukasz pysznych wegańskich dodatków do kanapek? W odpowiedzi na te wszystkie potrzeby przygotowałam dla Ciebie zestawienie moich ulubionych past do kanapek, w których główną rolę grają warzywa i nasiona. Co konkretnie?

  • pomidorową pastę z bakłażanów
  • twarożek słonecznikowy z cebulką
  • pastę z pieczonego topinambura
  • fasolowy wegański smalec z jabłkiem

POMIDOROWA PASTA Z BAKŁAŻANÓW

Aromatyczna, obłędna… To tylko niektóre z określeń, które przychodzą mi na myśl, kiedy przygotowuję tę pastę do kanapek.

  • 2 niewielkie bakłażany
  • 2 łyżki tahiny
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • do ozdobienia – olej sezamowy, ziarna sezamu

Umyj i osusz bakłażany. Przełóż je w całości do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 1 – 1 ½ godziny – dobrze upieczone bakłażany będą wręcz zapadać się w sobie, miąższ będzie bardzo miękki, a ich skórka spalona.

Kiedy bakłażany będą upieczone wyjmij miąższ łyżką i przełóż go na sitko – odsącz z nadmiaru wody. Przełóż je do pojemnika blendera lub miski. Dodaj pozostałe składniki (czosnek zetrzyj wcześniej na tarce lub przeciśnij przez praskę, pokrój drobniej suszone pomidory). Zblenduj wszystko.

Przełóż pastę do słoika lub innego szczelnego pojemnika, ozdób olejem lub oliwą i posyp nasionami sezamu. Przechowuj w lodówce do 7 dni.

TWAROŻEK SŁONECZNIKOWY

Taki „twarożek” idealnie sprawdzi się do kanapek, ale nie tylko, możesz nadziewać nim naleśniki lub podawać z plackami warzywnymi.

  • 150 g wyłuskanego słonecznika
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu do smaku
  • 1-2 szalotki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Słonecznik przepłucz ciepłą wodą, przesyp go do miski, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia przepłucz go dokładnie i przesyp do naczynia blendera. Dodaj wodę, sok z cytryny i przyprawy – zblenduj na gładką masę.

Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulkę. Podsmażaj ją chwilę, dopraw do smaku czarnym pieprzem. Dodaj cebulkę do twarożku.

Przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.

PASTA Z TOPINAMBURA DO KANAPEK

Topinambur to jeden z moich przysmaków jesienią i zimą. Jak tylko pojawia się w sklepach robię z niego wszystko, pasty, zupy, piekę z ziołami, kiszę. Topinambur to bardzo ciekawa bulwa, ceniona przez osoby chorujące na cukrzycę, a także ze względu na swoje prebiotyczne właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się o nim więcej, zajrzyj tutaj.

  • 400 g bulw topinambura
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (możesz dać zamiast nich masło orzechowe)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (możesz zamienić na oliwę z oliwek, czy olej rzepakowy nierafinowany)
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • ½-1 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Każdą z bulw topinambura owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 40-60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij je z piekarnika i obierz ze skórki kiedy ostygną.

Do naczynia blendera wrzuć wszystkie składniki poza bazylią i zblenduj na gładką masę. Bazylię poszatkuj drobno, dodaj do pasty, dopraw do smaku.

Przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.

WEGAŃSKI SMALEC Z FASOLI Z JABŁKIEM DO KANAPEK

Smalec z fasoli ma co prawda niewiele wspólnego z tradycyjnym smalcem, jeśli chodzi o skład i wartość odżywczą, za to w smaku… Jest obłędny! I choć jest całkowicie „bezmięsny” to niejeden zdeklarowany mięsożerca się nim zachwycał.

  • 2 puszki białej fasoli
  • 4 szalotki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta soli do smaku

Szalotki i jabłko pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj jabłko, cebule, ziele angielskie i liście laurowe. Podsmażaj przez kilka minut aż cebulka i jabłko zmiękną, dodaj majeranek i podsmażaj jeszcze chwilę. Wyłów liście laurowe i ziele angielskie.

W międzyczasie odcedź fasolę, przesyp ją do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Dodaj ¾ cebuli z jabłkiem, pieprz i sól – zblenduj wszystko. Dodaj pozostałą cebulę i wymieszaj łyżką. Możesz doprawić pastę majerankiem, pieprzem i solą.

Przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.

Szukasz innych moich przepisów? Znajdziesz je tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *