Resweratrol – naturalny obrońca

resweratrol

Przyczyną chorób sercowo-naczyniowych jest w dużej mierze niewłaściwy tryb życia – złe nawyki żywieniowe, mała aktywność fizyczna oraz palenie tytoniu – z tym zgadza się większość naukowców, lekarzy i dietetyków. Okazuje się jednak, że we Francji, gdzie te czynniki również występują umieralność na choroby krążenia jest mniejsza – zjawisko to nazwano „paradoksem francuskim”. W badaniu epidemiologicznym WHO-MONICA które objęło 38 populacji w 21 krajach zaobserwowano, że ten fakt dotyczy nie tylko samych Francuzów, ale również wszystkich mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, a wszystko to dzięki resweratrolowi zawartemu w czerwonym winie, tak chętnie spożywanemu w tym rejonie świata. Winogrona i czerwone wino zawierają duże ilości resweratrolu, polifenolu wykazującego wiele prozdrowotnych właściwości.

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI RESWERATROLU?

Zauważono, że spożywanie umiarkowanych ilości wina zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe, naczyniowo-mózgowe oraz choroby naczyń obwodowych, obniża również ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźnia w czasie niektóre choroby neurodegeneracyjne, jak na przykład choroba Alzheimera, działa również protekcyjnie na naszą skórę, chroniąc ją przed promieniowaniem UV.

Resweratrol wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, kardioprotekcyjne, antyoksydacyjne, neuroprotekcyjne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Aktualnie trwają wciąż badania potwierdzające jego wpływ na procesy redukcji masy ciała oraz leczenie cukrzycy typu II, a także wielu innych chorób.

ŹRÓDŁA RESWERATROLU

Obecność resweratrolu stwierdzono w wielu gatunkach roślin (jest on dla nich naturalnym „obrońcą” wytwarzanym w odpowiedzi na uszkodzenia), jednak największe jego ilości znaleziono w winogronach i ich przetworach, występuje również w borówkach, żurawinie, truskawkach, pomidorach, rabarbarze, kakao, czekoladzie i orzechach arachidowych.

Choć winogrona i wino są bogatym źródłem resweratrolu, należy pamiętać, że jego ilość jest zmienna w zależności od odmiany roślin, miejsca ich uprawy, roku zbioru, warunków atmosferycznych i technologii produkcji wina. Stwierdzono, że winogrona muskardynowe (Vitis rotundifolia) rosnące głównie w Ameryce zawierają duże ilości resweratrolu – nawet 40 razy więcej niż inne gatunki. Na jego zawartość w roślinach wpływają czynniki niekorzystanie na nie oddziałujące, jak na przykład światło ultrafioletowe, czy obecność mikroorganizmów chorobotwórczych – w przypadku ich obecności roślina wytwarza większe ilości tego polifenolu. I tak na przykład winogrona rosnące w bardziej chłodnych strefach, gdzie częściej są narażone na zakażenia grzybami będą zawierać większe jego ilości, podobnie te rosnące w strefie równikowej, gdzie narażone są na promieniowanie UV.

W przypadku samych win, wpływ mają różne procesy produkcyjne, wina czerwone wykazują większe ilości resweratrolu, ponieważ przy ich produkcji pozostawia się skórki (resweratrol występuje przede wszystkim w skórce owocu, w ilościach 50-100 µg/g owoców), podczas gdy białe wina produkuje się inaczej.

JAK PIĆ WINO, ŻEBY NIE SZKODZIŁO?

Jak dowodzą liczne badania nie wystarczy po prostu pić wina, istotnym warunkiem, aby mało ono prozdrowotne właściwości jest zdrowe odżywianie, dieta obfitująca w warzywa, owoce, zdrowe oleje roślinne i ryby, a także aktywność fizyczna. Dzięki obecności innych polifenoli, w które obfitują takie produkty jak owoce, warzywa, orzechy, czy kakao, nasz organizm jest jeszcze bardziej chroniony zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Nie tylko zdrowa dieta ma jednak znaczenie. Jak się okazuje, ważne jest również jak spożywamy wino. W badaniu WHO-MONICA zaobserwowano, że jedynie picie go do posiłków ma korzystny wpływ na nasz organizm powodując m.in. obniżenie poposiłkowego ciśnienia tętniczego, czy oddziałując korzystanie na wchłanianie przez nas tłuszczów. Z kolei spożywanie wina pomiędzy posiłkami obarczone jest wzrostem ryzyka zgonu z wielu przyczyn, również niezwiązanych z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Ważna jest również dawka. Spożywanie dużych ilości wina raz na jakiś czas nie ma prozdrowotnego wpływu na nasz organizm. Zaleca się umiarkowane ilości, ale przyjmowane regularnie, nie więcej niż 1-2 lampki wina dziennie.

  1. Mikuła-Pietrasik J., Kuczmarska A., Książek K.: Biologiczna wielofunkcyjność resweratrolu i jego pochodnych. Postępy Biochemii 2015, 61, 4, s.336-343
  2. Pieszka M., Szczurek P., Ropka-Molik K. [i wsp.]: Rola resweratrolu w regulacji metabolizmu komórkowego. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2016, 70, s.1117-1123
  3. Przysławski J., Dzięcioł M.: Resweratrol – aktualny stan wiedzy. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2012, XLV, 4, s.1166-1174
  4. Sinkiewicz W., Dudziak J., Kubicka A. [i wsp.]: Czy wzorzec konsumpcji alkoholu ma wpływ na układ sercowo-naczyniowy? Folia Cardiologica Excerpta 2007, 2, 7, s.292-296
  5. Sinkiewicz W.: Francuski paradoks – czy coś więcej niż tylko potęga czerwonego wina? Kardiologia po dyplomie 2010, 9, 6, 91-95

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *